Vi lever i en verden, i stadig forandring, det skaber forståeligt nok usikkerhed og det såvel blandt arbejdstagere, som hos virksomhederne. Aktuelt bliver danske eksportchauffører udkonkurreret af østeuropæiske kollegaer og bygningsarbejdere føler sig presset af arbejdskraftens nye bevægelighed, ligesom danske virksomheder bukker under for konkurrencen udefra, eller udflytter produktionen.
Men inden vi går helt i panik, skal vi måske tage udgangspunkt i det, efterhånden velkendte, kinesiske ordsprog, der lyder: Når fordringens vinde blæser, er der nogen der bygger læhegn, andre bygger vindmøller.
Jeg håber vi i Danmark ender med, at være dem der udnytter forandringerne til vores fordel. Adgang til rigelig arbejdskraft, også gerne billig arbejdskraft, vil gavne Danmark ikke skade os. På samme måde, som opfindelsen af dampmaskinen, gavnede dem der havde adgang til den, også selv om mange opfattede det, som en trussel i starten. Og mekaniseringen af landbruget, gjorde Danmark rigere og ikke fattigere, også selv om det i periode betød store omvæltninger, men de blev jo til det bedre. På samme måde skal vi glæde os over arbejdskraftens frie bevægelighed. Kommer der arbejdere, der er villige til, at påtage sig et arbejde, til lavere løn end danskerne, vil det ligeledes skabe flere arbejdspladser og mere velstand.
Et fint eksempel, er hvorledes tyske slagterier, har udkonkurreret danske slagterier ved, at have adgang til billig arbejdskraft. Og her er det godt at tænke på, at ikke alle ansatte er lavtlønnede. På det slagteri der lukker i Danmark, mister alle sit arbejde; – ledere, ingeniører, kontorpersonale, fagligt uddannede og hele serviceindustrien med håndværkere, alle taber på det. Alt dette er nu flyttet syd for grænsen, fordi vi har sagt nej til et antal arbejdere, der var villige til, at arbejde for en lavere løn.
En stor del af de arbejdspladser, der i dag er tvunget ud at Danmark f.eks. til Kina, er flyttet for, at opnå lavere omkostninger på især energi, miljø og arbejdsløn. Derfor vil strømmen af arbejdspladser, igen kunne vendes i Danmarks favør, ved at skabe bedre rammevilkår i Danmark ved, at regulere på disse omkostninger. Selv en beskeden forbedring af rammevilkårene vil kunne skabe ny vækst i Danmark. Billigere arbejdskraft fra Østeuropa, er derfor positivt. Men vi kan også selv gøre en del. Vi kan sætte skatten ned på arbejde og derved gøre danske arbejdere mere konkurrencedygtige. Tåbelige energiafgifter og urimelige miljøomkostninger koster også arbejdspladser. Måske er tiden kommet til at løsne de snærende bånd, bare en smule.
Vi behøver jo ikke at sætte trækprocenten ned til 0, eller ophæve alle miljøregler. Vi behøver heller ikke at importere arbejdskraft til 22 kr./time. Men hvis vi bare flytter grænserne et stykke, vil det skabe vækst og fremgang i Danmark.